21 Aralık 2017 Perşembe

ENGELLİLER İÇİN UYGUN BİR  BÜTÇEYLE SEYAHAT İPUÇLARI
.


Çoğumuz seyahat etmeyi seviyoruz. Seyahat konfor, zevk, bilinmeyen yerler ve genellikle sadece yeni bir deneyim  sunan bir eğlence şeklidir. Tatil pahalı ve birçok kişi iyi bir tatil için aylar hatta yıllar boyu tasarruf etmek zorunda kalıyor. Benim gibi engelli insanlar için, seyahat maliyeti özel ulaşım, erişilebilir konaklama, hareketlilik ekipman ve kişisel bakım görevlileri  nedeniyle çok daha pahalı oluyor..

Bu arada seyahat firmaları avantajlı turlar düzenlemektedirler . Ancak maalesef bu turların hiç biri engellilere (bilhassa fiziksel engellilere) hitap etmemektedir. Bunu bir not olarak belirtmek istedim.
Bu yazımda seyahatin  bütçe kısmına değinmek istiyorum. Birçok insan seyahat etmeyi son derece pahalı bir girişim olduğunu  düşünüyor. Seyahat esnasında Para harcama genellikle kaçınılmaz olduğu söylemi doğru olmakla birlikte,iyi bir planlama ile uygun bir bütçe ile seyahat edebilirsiniz. Aşağıda gezi planlaması yaparken size yardımcı olacak bazı  ipuçları vermek istiyorum.

Önceden Plan yapınız

Eğer çok önceden Seyahatinizi planlarsanız,uçak Bileti, demir yolu bileti ve otel konaklama gibi Seyahat giderleri için  en iyi şartları yakalamak için fırsatımız olacaktır. Bu nedenle seyahat planlamanızı mümkün olduğu kadar erken yapın, karlı çıkarsınız.

Zamanlamanızı iyi yapın

Seyahatinizin maliyeti - Uçak Bileti, otel ve diğer faaliyetlerin maliyeti – gidiş tarihine göre hatta varış saatine bağlı olarak değişebilir. Bir şehir veya ülkeye  tatil mevsimi sırasında seyahatten kaçının. Talebin zirve olduğu aylarda her şey daha pahalı olacaktır.Örneğin Avrupa’da bir yere gitmeyi planlıyorsanız yaz aylarını tercih etmeyin. Bahar aylarını tercih edin.Düşük sezonda gecelik 100 $mal olan bir otel odasına sezon ortasında  bir gece için 300 dolar ödeyebilirsiniz.
Bunun yanında gideceğin yerin. yerel etkinlikler takvimini mutlaka incele. Bu dönemlerde Seyahat maliyeti yüksek talep nedeniyle oldukça yükseliyor. Ayrıca yaşanan kalabalık nedeniyle de gereksiz zaman kayıpları yaşamanızda olasıdır. Mesela Boston Maratonu sırasında Boston, Ağustos ayında Paris, (Fransa Turu son aşamasında) gibi.
Seyahatiniz için yanlış bir zaman seçerseniz, şişirilmiş uçak bileti ve otel fiyatları ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Bu gibi hataları önlemek için ve az para harcamak için biraz araştırma yapmanız gerekecektir.Bu araştırma için  Google en iyi başvuru kaynağın olacaktır.

Döviz Alım Satım

Gideceğiniz ülkede kullanılan para biriminin kurunu  seyahate çıkmadan birkaç ay önceden takibe almanızda yarar vardır. Kurdaki Olumlu bir değişim için bazen beklemekte yarar olacaktır. Bu size düşündüğünüzden çok daha döviz alma imkanı sağlar. Daha da uygunu yurt dışında kullanılan para birimlerini sürekli izlemektir. Kurlardaki değişimler  bilhassa ülkemizde belli zamanlarda aşırı oranlarda olmaktadır. Bu gibi önemli düşmelerde bu paralardan alıp bankanızda ki döviz hesaplarında tutmak iyi bir yoldur. Aksi halde son tarihte aldığınız döviz kuru o yılın en yüksek kuru olabilir ve genelliklede böyle olur.

İndirimli biletler

Müzeleri gezmeyi seven biriyseniz  seyahatinizi önceden planlayın, avantaj müzeler ve diğer turistik yer ücretlerinde  çeşitli yararlı fırsatlar olabilir.  Örneğin düşük bir fiyata 1 günde birden fazla turistik yerleri görme fırsatları olabiliyor. Bunları mutlaka araştırın. Bazı müzeler haftanın bazı günlerinde ücretsiz olabiliyor. Geziniz içinde o müzeyi ücretsiz günde ziyaret ederek önemli bir tasarruf sağlarsınız. Bunun yanında pass kartlar alarak 5 müze ve turistik yeri 3 yer fiyatına gezebilirsiniz. Engellilere indirim yapan veya hiç ücret almayan yerler olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Bunun için gezeceğiniz mekanın web sayfasını mutlaka ziyaret edin.

Engelli  indirim avantajları.

Engelliler İçin indirimler Amerika Birleşik Devletlerinde nadir olsa da, pek çok yabancı ülkede böyle değildir. Tatile çıktığınızda, müze ziyaretleri ve aktiviteler maliyetinizi arttırır.Bu nedenle engelli indirimleri imdadınıza yetişecektir. Mesela Paris gezimde şehrin en popüler turistik yerlerinde ya indirim aldım ya da hiçbir ücret ödemedim. Ne kadar derseniz aşağıdaki listeye bakınız. (parantez içinde normal yetişkin fiyatları)
  • Eyfel Kulesi - 4 €(€11)
  • (15€) Louvre Müzesi - ÜCRETSİZ +1 Misafir
  • (€9)Jardin des 1 - ÜCRETSİZ +1 Misafir
  • 11 (€) yakınında d'Orsay - ÜCRETSİZ +1 Misafir
  • (11€) Opera - ÜCRETSİZ +1 Misafir
  • 15 Versailles Sarayı - ÜCRETSİZ+1 Misafir (€)
Görüldüğü gibi toplam 4 euro harcayarak altı farklı yeri hem de eşimle beraber gezme şansımız oldu. Aksi halde bu  görülecek 6 yeri eşimle beraber normal tarife ile gezseydik  129 €veya yaklaşık 145 dolar, ödememiz gerekecekti. Önemli bir tasarruf
Seyahat planlıyorsanız, engelliler için bir indirim olan yerleri etkinlikleriniz ilave edin. Bunun yanında ABD gezinizde müze gezmelerini Washington şehrinde yapın. Zira burada önemli müzeler herkese ücretsiz. .

Konaklama

Oteller veya diğer benzeri yerler de seyahatlerde önemli bir masraf kalemidir. Bu ülkelere göre değişim göstermekle beraber bu konuda da seçenekleri iyi değerlendirmekte yarar vardır. Böylece her zaman fiyat/kalite değerlendirme açısından en iyileri arasında olan bir yer bulunabilir. Bu konuda daha kolay seçim  yapmak için birçok seçenek vardır.Bazı siteler  konaklama ve uçuşlar mükemmel fırsatlar sunabiliyor.Bu siteler çoğu zaman, size daha fazla para kazanmak için bir paket oluşturabiliyor.. Bunun yanında, aynı zamanda daha fazla indirim almak için kupon veya promosyon kodları kullanabilirsiniz. Gerçekten bu sitelere göz atmanızı öneriyorum.Engelli olarak maalesef seçeneklerimiz daha azdır. Zira dünyanın bazı yerlerinde engellilere uygun otellerin yıldızı fazla olduğundan buna bağlı olarak ücretleri de yüksek oluyor. Ayrıca engelliye uygun diye ayırttığın otelde sizi haşmetli bir merdiven karşılayabilir. Mutlaka önceden otel ile temas kurun.Bu konuda iyi İngilizce bilen bir yakınınızdan yardım isteyin.
Oteller genellikle belli sürelerde indirimli fiyatlar sunmaktadır.. Böylece bir hafta ücretine 10 gün kalma şansınız olabilir. Bunun yanında muhtemel iptallerde kaybınız olmuyor.Bu nedenle rezervasyonlarınızı yaparken bunlara dikkat ediniz. Bu konuda booking.com sitesi en tanınmışı. Bunun yanında eğer Seyahat tarihleri değiştirmek zorunda kalmazsınız yani iptal etme tercihini kullanmasanız önemli bir tutar tasarruf edersiniz. Bunun için iyi bir planlama gerekecektir.
Ayrıca Seyahat öncesinde mecburi olmasa da, sağlık sigortası yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Belki ek maliyet gibi gelecek ama yurt dışında sağlık giderlerinin oldukça yüksek olduğunu da unutmayın..

Ulaşım

Bu konuda önemli bir masraf kalemidir. Bilhassa uçak biletleri cep yakan bir masraf öğesidir. Bu nedenle Uçak firmalarının indirim yaptığı kampanyaları takip edin. Ummadığınız bir indirim ile karşılaşmanız mümkün. Yani önce uçak biletinizi halledip,sonradan gezi planınızı yapmanız size önemli bir bütçe avantajı sağlar.Seyahatinize az bir zaman kala bilet alırsanız iyi bir ödeme ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmazdır.
Bunun yanında bilet fiyatları ile ilgili genel yaklaşımlardan da bahsedeyim.Hafta ortası yerine hafta sonları uçarsanız daha pahalıya bilet alırsınız.En düşük ücretler öncelikle Salı, Çarşamba ve perşembe günleri yakalanabilir.Bilhassa  Cumartesi günü bilet fiyatlarının en yüksek olduğu zamandır.. Uçak Bileti fiyatları piyasasında dalgalanmalar olmakla birlikte , genellikle hafta ortası seyahat etmek ve biletleri seyahatten önceki bir tarihte almak genel olarak tavsiye edilen hususlardır.
Araç kiralamayı düşünürseniz  Rent a Car gibi şirketleri tercih etmenizde yarar var. Uzun mesafe ya da kısa vadeli amaçlar için, Araç Kiralama hizmetleri  uygun çözüm olabilir. Ancak belli bir şehri geziyorsanız toplu taşıma araçlarını tercih etmenizde yarar vardır. Hem daha ucuza gelir, trafikle boğuşmaya hem de park yeri aramanız gerek kalmaz. Hatta bunları örneğin haftalık biletleri daha da uygun olur. Bu konuda da gerek duyulursa profesyonel Seyahat şirketleri uzman tavsiyesine  başvurabilir.
.

Para birimi olarak puan ve mil kullanmak

Hava yolu ya da bir otele bir kredi kartı için kaydolur sanız , uçuş veya otel odasında kaldığınızda  puan ve mil kazanmış olursunuz.. Ayrıca zaten yaptığınız gıda, yakıt, giyim, cep telefonu faturası, vb harcamalarınız  için puan veya mil kazanırsınız.
Seyahatiniz de fazla masraf yapmamak için yapabileceğiniz birçok şey daha var. Bunun için Yola çıkmadan önce araştırma yapmak en önemli yoldur.Yola çıkmadan önce “engelsizseyyah” gibi sitelerdeki gezi notlarını da okumanızda yarar var. Tecrübe her zaman size yardımcı olacaktır. İyi yolculuklar!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder