22 Ekim 2018 Pazartesi

KARA YOLLARINDAKİ ENGELLİ DOSTLARI


Kara Yollardaki Engelli Dostları


Ülkemizde engellilere yönelik güzel işler de yapılmaktadır. Bilhassa Özel Sektör kurumlarının bu konulardaki girişimleri önem arz etmektedir. Bu konuda çalışmalar yapan tüm kuruluşlara teşekkür etmeli ve bu kurumları her ortamda gündeme getirmeliyiz.
Bu yazımda,  Ülkemizde yaptığı bence devrim niteliğindeki toplumsal projesi ile ilk olan OPET ve “engelsiz Hizmet  Alanı” projesiyle bu hizmeti daha da ileriye götüren SHELL&TURCAS firmalarından bahsetmek ve  teşekkür etmek istiyorum.
Opet Türkiyede bulunan tüm benzim istasyonlarındaki tuvaletlerinde engelliler için de bir bölüm ayırmaktadır. Temiz tuvalet konusunda toplumu bilinçlendirmek gibi önemli bir işlev üstlenen kurum engelli tuvaletlerinde de bu titizliği göstermektedir. Buna ek olarak istasyonlarında engelli araçlar için özel park yeri uygulamasına başlamıştır.( Tabi bazı bayilerin bu konuda bazı eksiklikleri olmaktadır. Ama bunların bildirilmesi halinde Kurum hemen müdahalede bulunmaktadır.)


Opet bu uygulamaları ile Yurt içi ve yurt dışından bu konu ile ilgili kurumlardan övgü ve ödüller almaktadır. Seyahat etmek engelliler içinde önemli bir gereksinimdir. Ancak eskiden yola çıkarken en büyük endişemiz yolda tuvalet ihtiyacımızı nasıl gidereceğimizdi. Zira tesislerde ve benzin istasyonlarındaki tuvaletler bizim ihtiyaçlarımız düşünülmeden yapıldığından kullanılması mümkün olamamaktadır. Bu nedenle mecbur kalmadıkça uzun yola çıkamıyorduk. Zira bahsettiğim gibi yol üzerindeki tesislerde engelli tuvaletleri bulunmamakta, buna ismi duyulmuş bazı büyük işletmelerde dahildir. Devletimizin bu konuda bir an önce gerekli düzenlemeleri yaparak bu tip tesislere engelli tuvalet mecburiyeti getirmelidir.
Opet temiz tuvalet projesi ileTürkiye’nin önemli bir sorununu hedef almaktadır. Temiz Tuvalet Kampanyası ” Türkiye’nin gündemine “tuvalet temizliği ve hijyen” konularını getirerek, ülkede bu konuda bir bilinç oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Önce kendi istasyonlarından işe başlayan OPET, zamanla projeyi, tüm yurda yaymış ve Opet istasyonlarında, sadece standart kurumsal görüntü ve hizmet kalitesi ile değil, temizlik ve hijyene verdiği önemle de farklılığını vurgulayarak, bunu kalıcı hale getirmeyi başarmıştır Engelli vatandaşların sorunları düşünülerek Opet akaryakıt istasyonlarına engelli tuvaleti şartı ve standardı getirilmiştir
OPET Temiz Tuvalet Kampanyası, 2004 yılında IPRA (Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) Golden World Awards yarışmasında “Sosyal Sorumluluk Projeleri” kategorisi birinci seçildi. Ve aynı yıl HID (Halkla İlişkiler Derneği) 3. Altın Pusula yarışmasında “Sosyal Sorumluluk Projeleri” kategorisinde ve Nokta Dergisi “Doruktakiler” anketinde “Sosyal Sorumluluk Kampanyaları” kategorisinde birinci oldu. Proje, 11.Uluslararası Stevie Ödülleri’nde ise ‘Sağlık, Güvenlik ve Çevre’ Programı kategorisinde bronz ödül aldı. Proje, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun bu yıl ilk kez düzenlediği “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri”nde “Etkililik Ödülü”ne layık bulundu.

Opet’in başlattığı ve iyi bir örnek olan bu projeyi yukarıda da bahsettiğim gibi SHELL&TURCAS  firması takip etmiş ve “Engelsiz Hizmet Alanı” projesi ile daha da ileriye taşımıştır.



Bedensel engelli ziyaretçilerin istasyon içindeki ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilmeleri için engelli tuvaletlerine ve mobil ödeme uygulamasına ek olarak hayata geçirilen 'Engelsiz Hizmet Alanı', 2018 yılı içinde de 600’e ulaştırmayı hedeflemektedir.
Türkiye’deki istasyonlarında günde 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan lider enerji şirketlerinden biri olmasının yanı sıra, Shell & Turcas, bedensel engelli misafirlerinin ihtiyaçlarını düşünerek gönüllere dokunan bir hizmeti hayata geçirdi.
Shell & Turcas, istasyonlarındaki engelli tuvaletleri ve mobil ödeme kolaylığı ile bugüne kadar engelli misafirlerine sunduğu hizmetleri, ‘Engelsiz Hizmet Alanı’ ile bir üst noktaya taşıdı. 160 istasyonda hayata geçen 'Engelsiz Hizmet Alanı' ile istasyona gelen bedensel engelli misafirler, özel olarak araçları için ayrılmış alana park edebiliyorlar. Park yerinin hemen yanındaki butona basarak istasyon çalışanlarının yardımıyla hazır bulundurulan tekerlekli sandalyeden faydalanabiliyorlar. İstasyon çalışanlarından market içindeki alışveriş için destek ya da tuvalete kadar refakat yardımı alabiliyorlar veya araçlarından inmeden hizmet alıp ödeme yapabiliyorlar. . Bu, Shell’in engelliler için yaptığı ilk çalışma değil. İstasyonlarında  engelliler için  özel tuvalet ve mobil ödeme uygulaması ile hizmet sunuyordu.'Engelsiz Hizmet Alanı' ile bu hizmeti bir üst noktaya taşındı. Firma ”Türkiye’de yaklaşık 500.000 bedensel engelli bulunuyor. Engellilerin günlük hayatta yaşadıkları zorlukların farkındayız ve bu zorlukların azalabilmesine katkı sağladığımız için çok mutluyuz. Bu hizmetimizi daha fazla sayıda engelli misafirimize sunmak için çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz 2018 yılı için hedefimiz ise 600 istasyona ulaşmak" açıklamasında bulunmaktadır.

Opetin başlattığı ve Shell&Turcas firmasının başarı ile geliştirdiği bu uygulama ülkemizdeki tüm benzin istasyonları için mecburi kılınmalıdır. Bu firmaların dışında diğer bazı markalarında benzin istasyonların ve mola yerlerinin de  engelli tuvaletleri koyduğuna memnuniyetle görmekteyiz. Bu uygulamalar için başta ilk olan Opet olmak üzere bu konuda girişimde bulunan tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz.
Bu konuyu bu işletmeler için Ruhsat şartlarını hatırlatarak bitirelim.
Karayolları dinlenme mola konaklama tesisleri Turizm Belgesi Turizm Ruhsatı izni
Mola noktaları, karayollarında seyahat edenlerin dinlenme, yeme-içme ve benzeri ihtiyaçlarını yirmidört saat süreyle karşılayan, karayolları güzergahı ve yakın çevresinde bulunan, konaklamaya dönük olmayan ve aşağıda belirtilen asgari nitelikleri taşıyan tesislerdir: Ancak bu asgari nitelikler içinde bulunan “Bedensel özürlüler için düzenlemeler” açıklamasının  daha kapsamlı olması ve uygulanmasının sağlanması gerektiğini belirmeliyiz..


1 yorum:

  1. Merhaba, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 1 öğrencileri olarak bir engelli otopark alanlarının işgali hakkında Toplum Duyarlılık Projesi (TODUP) yapıyoruz. Bu konuyla ilgili araştırma yaparken bloğunuzu ve engelliler.biz sitesindeki yazılarınızı gördük. Bize yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil